Stránka o šľachtických rodoch
© Denis Pongrácz © Jozef Žiak - ISSN 1336-9040
Prihlasovacie meno: Heslo:
Menu
· Úvodná stránka
· Akcie
· Články
· Diskusia
· Historické veduty
· Informácie o rodoch
· Katalóg stránok
· Kontakt
· Mapy
· Mestá a obce
· Mortuáriá
· Obrazáreň
· Podpora stránky
· Registre
· Sídla šľachty
· Súpisy šľachty
· Zoznam zdrojov
Spriaznené stránky

Webmail
Náhodný obrázok z databázy

Diskusia

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastavenieNastavenie   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 

Pribiss
Choď na stránku 1, 2  Ďalší

odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Genealógia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
mp
Vojak
Vojak

Zaregistrovaný od: 20. 01. 2007

PríspevokZaslal: st január 05, 2022 23:43    Predmet: Odpovedať s citátom

Priatelia, dlhšiu dobu som sa tu neozval. Bol by som rád keby sme mohli obnoviť diskusiu o rode Pribiš, ktorú sme začali. Za ten čas čo som tu nebol, som získal niekoľko informácií, ale ešte to zďaleka nie je to, čo by som potreboval k uceleniu histórie tohto rodu.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať E-mail
rastislav
SPONZOR
SPONZOR

Zaregistrovaný od: 12. 01. 2006

PríspevokZaslal: ne máj 27, 2018 12:26    Predmet: Odpovedať s citátom

Denis napísal:
On bol z tejto rodiny, ale nemam k tomu vela veci, myslim ze dostal aj FJO II.triedu treba to kuknut v zoznamoch.

Ste si jeho zaradenim do rodu isty? Podla mojho vyskumu sa narodil v Presove ako syn stolicneho hajducha Jana Pribisa. Ten pochadzal z dediny Lubotin. Ani pri jednom z nich sa v matrikach a scitani ludu slachticky povod nespomina
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
ivan
Čatár
Čatár

Zaregistrovaný od: 03. 08. 2006

PríspevokZaslal: ne november 15, 2009 17:20    Predmet: re Odpovedať s citátom

Len poopravím Denisa - FJO II.triedy neexistoval. Rád Františka Jozefa (FJO) nebol delený na triedy (na rozdiel od Rádu železnej koruny - EKO - ten existuje v I. - III. triede). Podľa stanov sa" ...rád delí do piatich "stupňov" a to - veľkokríž, komtúr s hviezdou, komtúr, dôstojník a rytier"... Pôvodne to však boli stupne len tri. Až neskôr pribudli komtúr s hviezdou (od roku 1869) a dôstojník (od roku 1901).
rastislav
SPONZOR
SPONZOR

PríspevokZaslal: so október 11, 2008 18:51    Predmet: Odpovedať s citátom

A kde by sa tie zoznamy dali najst?
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorove WWW stránky
Denis
Administrátor
Administrátor

Zaregistrovaný od: 12. 12. 2005

PríspevokZaslal: pia október 10, 2008 10:30    Predmet: Odpovedať s citátom

On bol z tejto rodiny, ale nemam k tomu vela veci, myslim ze dostal aj FJO II.triedu treba to kuknut v zoznamoch.
rastislav
SPONZOR
SPONZOR

PríspevokZaslal: st október 08, 2008 9:19    Predmet: Odpovedať s citátom

Pan Denis,

nemate nejake informacie o vetve, ktora zila koncom 19. storocia v Budapesti? Patril k tomuto rodu aj Frantisek Pribis, najvyssi kontrolor RU zeleznic (*cca 1840)?
Návrat hore
Denis
Administrátor
Administrátor

Zaregistrovaný od: 12. 12. 2005

PríspevokZaslal: ut október 07, 2008 16:02    Predmet: Odpovedať s citátom

to je ta cast rodu co zila v hliniku pri bytci.
Andras_Cs
Desiatnik
Desiatnik

Zaregistrovaný od: 08. 11. 2007

PríspevokZaslal: ut október 07, 2008 15:44    Predmet: rod Pribis Odpovedať s citátom

rod Pribis u Szluhu v trencianskej zupe nie je zvlast vymenovany, su tam iba: Pribis István 1720/53 + Mária Borcsiczky a Pribis Anna + Gáspár Szádeczky-Kardoss 1705 kuruc ezredes Hlinik (?)
Návrat hore
rastislav
SPONZOR
SPONZOR

PríspevokZaslal: ne október 05, 2008 18:57    Predmet: Odpovedať s citátom

Je niekto kto ma Szluhovu knihu o slachte z Trencianskej stolice a bol by ochotny skusit v nej pozriet rod Pribis? Ja sa k nej neviem dopracovat (inak ako kupenim) a velmi by ma zaujimalo ci napisal o tomto rode nieco nove.

Dakujem
Návrat hore
mp
Vojak
Vojak

PríspevokZaslal: ne február 10, 2008 18:24    Predmet: Odpovedať s citátom

Rudo, ďakujem za informácie. Myslím že mám čo v najbližších dňoch robiť. Skúsim nájsť nejaké spoločné znaky.
Návrat hore
rudo
Generálmajor
Generálmajor

Zaregistrovaný od: 02. 09. 2006

PríspevokZaslal: po február 04, 2008 23:30    Predmet: Odpovedať s citátom

Miro.
Ešte niečo. Ja mám zachytené priezvisko Pribiš aj v Šarišskom Jastrabí.
Pozri na link
http://www.pavlovics.com/stratene-matriky#53

Rudo
rudo
Generálmajor
Generálmajor

Zaregistrovaný od: 02. 09. 2006

PríspevokZaslal: po február 04, 2008 23:24    Predmet: Odpovedať s citátom

Miro
Posielam ti link na ktorej nájdeš prepis matrík narodených , sobašených a zomrelých v obci Jakubany.
Je tam množstvo Pribišovcov.
http://www.geocities.com/jakubanyrecords/
Rudo
vasil
Vojak
Vojak

Zaregistrovaný od: 01. 02. 2008

PríspevokZaslal: so február 02, 2008 1:09    Predmet: Pribiš Odpovedať s citátom

Obec Jakubany poznám. Mám tam aj rodinu. Je tam čisto rusínske obyvateľstvo. Pre obec sú typické priezviská, ktoré sa inde v okrese nenachádzajú a jedným z nich je aj priezvisko Pribiš.
Návrat hore
Zobraziť informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
martinw
Rotmajster
Rotmajster

Zaregistrovaný od: 01. 05. 2007

PríspevokZaslal: št máj 24, 2007 12:41    Predmet: ... Odpovedať s citátom

v mojej dedine je aj ulica Pribišova - je pomenovaná po spisovateľovi Danielovi Pribišovi viac info najdete na www.spisskyhrhov.sk
rastislav
SPONZOR
SPONZOR

PríspevokZaslal: po marec 05, 2007 11:57    Predmet: Pribiss Odpovedať s citátom

Podla Belu Kempelena by informacie o rode Pribisovcov mali byt v knihe Koszeghi Sandor: Nemes csaladok Pest varmegyeben (asi strana 303). K tejto knihe sa ale v knizniciach neviem dostal. Nema ju niekto z Vas k dipozicii? Bol by som velmi vdacny za kazdu pomoc
Návrat hore
rastislav
SPONZOR
SPONZOR

PríspevokZaslal: st február 07, 2007 11:06    Predmet: Pribiss Odpovedať s citátom

Prosim poslite mi cez ss vas mail. Dnes alebo najneskor zajtra vam skusim poslat informacie ktore mam v elektronickej podobe.

V mojom prvom prispevku som spominal Mariu (Tereziu) Pribisovu - meno Terezia je spomenute len v jednom alebo dvoch dokumentoch, inak je vzdy len Maria. Je pochovana v Bratislave na cintorine v Slavicom udoli. O jej otcovi mam len minimum informacii.
Návrat hore
mp
Vojak
Vojak

PríspevokZaslal: ut február 06, 2007 19:37    Predmet: Pribiss Odpovedať s citátom

Bol by som veľmi rád za každú možnú informáciu o Pribišovcoch. Možno by sa nám niečo podarilo skompletovať. O tom Rajci a pernikároch viem, je tam aj stará kúria dosť v dezolátnom stave, ktorú údajne vlastnili Pribišovci z vetvy Rudolfa Pribiša. Na cintoríne v Púchove je pochovaná Terézia Pribisz, ale to asi nebude tá ktorú myslíte.
Návrat hore
rastislav
SPONZOR
SPONZOR

PríspevokZaslal: ut február 06, 2007 16:48    Predmet: Pribiss Odpovedať s citátom

Ja sa snazim informacie o Pribisovcoch pozbierat uz niekolko rokov. Zatial mam len texty z nejakych starsich genealogicko-heraldickych encyklopedii (mate ich? ak nie mozem poslat). Okrem toho viem ze Pribisovci zili aj v Povazskej Bystrici a Jakubanoch na vychodnom Slovensku.
Myslim ze obce Pribis su na Slovensku dve - jedna na Orave a druha na vychode. Ich vztah k rodu ale nepoznam.

Pred casom ma kontaktoval syn nevlastneho brata Rudolfa Pribisa. Podla neho socharov otec pochadzal z Ruzomberka, robil tovarisa u pernikara v Rajci , neskorsie si zobral jeho vdovu za manzelku.
Návrat hore
mp
Vojak
Vojak

PríspevokZaslal: po február 05, 2007 18:22    Predmet: Pribiss Odpovedať s citátom

Ďakujem za reakciu na moju tému. Rod Pribiss mal aj rôzne obmeny svojho mena. Na náhrobných kameňoch som našiel i Pribisz, Pribiš, Príbiš, Pribis. Možno to bolo aj podlľa obdobia v ktorom tie osoby žily, ale asi aj skomolením. Z priamej vetvy môjho rodu pochádza aj spisovateľ Daniel Pribiš, ktorý bol synom Mikuláša, ktorý dostal pôvodnú listinu. Z nepriamej vetvy tzv.rajeckej pochádza sochár Rudolf Pribiš. Žiaľ nikdy som sa s jeho rodinou neskontaktoval a tak neviem priame súvislosti. Takže neviem ani posúdiť či Vami menovaná Terézia Pribišová je nejako spojená s našou rodinou. Zaujímalo by ma aj to, či dedina Pribiš pri Oravskom Podzámku nejako súvisí s našou rodinou. Viem že v Trenčíne je niekoľko rodín s týmto menom a dokonca aj sú nejako spojení s našim rodom. Moja prateta Antónia sa vydala za známeho trenčianskeho podnikateľa Schánera niekedy koncom 19.storočia.
Ďakujem, teším sa na ďalšiu diskusiu a informácie
Návrat hore
rastislav
SPONZOR
SPONZOR

PríspevokZaslal: po február 05, 2007 16:45    Predmet: Pribiss Odpovedať s citátom

Uz davnejsie som otvoril v tejto diskusii temu "Rody Pribis a Grasselli" - zial bez konkretnejsich odpovedi.
Moja prastara mama Maria (Terezia) Pribisova bola dcerou Frantiska Pribisa, najvyssieho kontrolora r.u. zeleznic. Podla rodinneho rozpravania mala pochadzat z Vami uvedenej rodiny, ale nemam na to ziadne pisomne podklady nakolko obaja zili v Madarsku a madarcinu neovladam.

Rastislav Luz
Návrat hore
odoslať novú tému   Odpovedať na tému    Obsah fóra -> Genealógia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Strana 1 z 2

Prejdi na: